JuhaniP

Nokian Android -puhelin toimii hyvin

Microsoft siis osti Nokian puhelimet ja lunasti itselleen oikeuden Lumia -brändiin, jota se käyttää tulevaisuudessa, tai sitten ei.

 

Mutta miksi Microsoft kielsi Nokialta Nokia -merkkisten puhelinten valmistuksen ennen 31.12.2015?

 

Syynä oli se että Nokialla ilmeisesti harkittiin vahvasti Android -leiriin siirtymistä Microsoft -sopimuskauden päätteeksi, ja tämä oli yksi syy, miksi Microsoft osti Nokian puhelimet.

 

Toisin kuin väitetään, niin Nokian brändiarvo on erittäin vahva. Arvo tulee siitä tosiasiasta, että lähes jokaisella täysi-ikäisellä puhelinten käyttäjällä on joskus ollut omistuksessaan Nokian puhelin. Ja tämä pätee erityisesti USAn ulkopuolella.

 

Lisäksi Nokialla on jo pitkään ollu täysin toimintavalmis ja varsin hyvä Android -puhelin.

 

Kannattaa muistaa kaksi seikkaa. Android perustuu vapaan lähdekoodin Linuxiin, joka on kaikille avoin käyttöjärjestelmä.

JA

Meego perustui vapaan lähdekoodin Linuxiin, joka on kaikille avoin käyttöjärjestelmä.

 

Niinpä uusinkin Android pyörii mainiosti Nokian N9 puhelimessa, joka on Lumioiden esikuva.

 

NOKIA N9 ANDROID 4.1 Jelly Bean

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Juhani Piironen

Eipä nouse tämä karuselliin. :)

Juhani Piironen

Nokia oli synonyymi puhelimelle monissa maissa kymmenen vuoden ajan.

Kerron esimerkin.

Kun kävin Filippiineillä 2010, niin kadun varrella myytiin puhelimia yli kymmenessä kojussa.

Käytännössä kaikki puhelimet olivat Nokia -merkkisiä. Kaikki puhelimet eivät suinkaan olleet Nokian tekemiä, vaan suurin osa oli kiinalaisia piraattikopioita.

Jos yhtiön brändi oli niin vahva, että kaikki kopiotkin brändättiin yhtiön nimen mukaan, niin se kertoo jotain brändin vahvuudesta.

Brändi perustuu mm. tuotemerkkiin ja tuotemielikuvaan ja se ei katoa ihmisten muistista yhdessä vuodessa.

Vielä vuosikymmenien päästä ihmiset kehittyvissä maissa (Aasiassa, Etelä-Amerikassa, Afrikassa, Kreikassa, Italiassa ym..) muistelevat sitä kun ne tiputtivat Nokiansa vesilammikkoon tai ajoivat autolla Nokiansa ylitse ja puhelin silti toimi.

Sitten he vertaavat sitä nykyiseen Samsungiin, joka sammui.

Juhani Piironen

Huomatkaa muuten mitä kaveri tekee videossa.

Hän sulkee taustalta useita avoinna olevia Android -sovelluksia.

Käyttäjän vivelu kuva
Ville Lukka

Oletko ollenkaan kurkannut tuon projektin statusta missään vaiheessa? Viimeksi kun itse katsoin alkuvuonna, niin toimimattomuuslista oli hyvin pitkä. Esim. yksi toimimattomuuksista oli "voicecalls". Todennäköisesti eivät saa tuota valmiiksi ns. puhelinkäyttöön, mutta pikkuleluksi siitä on.

Offtopiccia (sorry):
Itselläni on N9 ja se on erinomainen puhelin. Kuitenkin android-käytössä N9:n vanhahtava yksiytiminen omap3 on aika hidas, meegolle riittävä. Mutta mikä hienointa, Jolla koekäytti Sailfishiä N9:llä ja näemmä käyttö oli jo sillä ihan sulavaa. Jollan tuleva luuri on ainakin pari sukupolvea vauhdikkaampia. Kuitenkaan N9:lle ei tule ainakaan virallista Sailfishiä, koska se käyttää Waylandia ja oliskohan niin että N9:n wanhalle powerVR:lle (näyttöpiiri) sen tunkkaaminen on turhan työläs projekti.

Nokialla ei siis ollut android luuria, eikä ainakaan muutamaan vuoteen sellaista tule. Jollan ei kannata sellaista tehdä. Tarvittaisiin ehkä vielä kolmas pulju, joka tekee sellaisen ja sitten Nokia voi ostaa sen kuleksimasta parin vuoden päästä.

Juhani Piironen

Tuon videon pointtina (siis siinä, miksi minä sen tähän laitoin) oli se että kuinka helppoa Nokialle olisi ollut siirtyä Androidiin.

Luulenpa että Nokia osaisi tehdä myös puhelimen, jolla voisi soittaa, :)

Joka tapauksessa en ole vuoteen katsonut projektin tilaa, joten en tiedä.

Muistelin vain että tuo tapahtui vuosi sitten, tuo Android N -ysiin.

Jollan Sailfish pyöri N9:ssä ja myöskin Jolla jossain väitti että heidän käyttis voisi ajaa Android -sovelluksia.

Edelleenkin pointtini siis on että jos nörrtikaveripiiri, tai Jollan 30 työntekijää v. 2012 saavat aikaiseksi toimivan Android -sovelluksia pyörittävän kännykän, niin voisi se teoriassa onnistua Nokialtakin nopeasti.

Tuo voice call voipi olla ongelmana siitä syystä, koska se menee rautaytimeen niin syvälle, vaatien ykkösluokan prioriteetin. Nokian puhelimissa tuo on lienee turvallisuussyistä suojattu ydin, johon ei ole annettu pääsyä sovelluskehittäjille. Joten vain Nokia voi ratkaista tuon asian. Noin maallikon arvaus.

Juhani Piironen

"sitten Nokia voi ostaa sen kuleksimasta parin vuoden päästä."

Voisi ostaa vaikka huomenna, mutta Nokia ei ehkä sittenkään enää halua/kannata valmistaa puhelimia, jos Nokia voittaa vielä muutaman patenttioikeudenkäynnin.

Juhani Piironen

Vielä muuten N9 -puhelimesta. Troijan hevos -teorioista huolimatta oli myös muistaakseni pari käytännön syytä miksi Intel -yhteistyö N9 hylättiin.

Mainitsemasi Intelin ongelma tuottaa kaksiydin prosessoreita puhelimeen. Oli yksi syy.

Toinen oli ettei Intel saanut lupauksistaan huolimatta tehtyä ajoissa LTE, eli 4G -sirua.

Nokian hallitus tiesi tietysti nämä ongelmat.

Käyttäjän vivelu kuva
Ville Lukka

Itse aikoinaan oletin, että n9:iin jäi vanhaa rautaa johtuen kiireestä ja maemo-taustasta, kun sillä hommat jo toimi.

Mutta olet kyllä ihan oikeassa; jos linux on hanskassa, voi androidin saada nopeastikin sovitettua luuriin. Jolla otti järkevän lähestymistavan, kun teki adaptaatiokerroksen android-näytönohjainajureihin. Tällöin Jolla voi käyttää mmelkein kenen tahansa valmistajan android-yhteensopivaa rautaa. Siinä säästää paljon euroja.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tuossa olet oikeassa niistä ongelmista. Laitan tänne linkin, mikäli et ole vielä lukenutkaan:

http://taskumuro.com/artikkelit/nokia-meegon-tarina

Kyllä se Android-video oli mielenkiintoista katsottavaa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Enpä usko noihin teknisiin syihin/selityksiin... Meegon osalta.

Perusteluita? No, Lumia 900 oli kai ensimmäinen Nokian LTE-puhelin, ja se tuli markkinoille vasta 2012.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ilmeisesti et jaksanut lukea linkkaamaani artikkelia, annan valmiiksi sivulle 5:

http://taskumuro.com/artikkelit/nokia-meegon-tarina,5

Tärkeimmät huomiot:

"Texas Instruments ilmoitti lokakuussa 2008 lopettavansa investointinsa älypuhelimien kantataajuusmodeemeihin (baseband modem) ja etsivänsä ostajaa langattomalle osastolle. Heikossa taloustilanteessa TI:n oli tarkoitus säästää noin 200 miljoonaa dollaria ja keskittyä täysin sovellusprosessorina toimivan OMAP 4 -järjestelmäpiirin kehittämiseen. Nokialle tämä tarkoitti MeeGon kohdalla TI:n OMAP-polun päättymistä, sillä yritys oli päättänyt ostaa älypuhelimien piirisarjat eli sovellusprosessorin ja modeemin vain yhdeltä toimittajalta."...

Tässä huomaa sen, että aikaisemmat Nokian Maemot perustuivat TI:n piireihin ja Nokia jäi MeeGon kanssa tyhjän päälle.

"Qualcomm olisi tarjoutunut tekemään HW-adaptaation eli ohjelmiston alimman kerroksen, joka yhdistää käyttöjärjestelmän piirisarjaan, mutta ei suostunut auttamaan käyttöjärjestelmän eli Harmattanin tai MeeGon kehityksessä. Intelin vaakakupissa painoi ainakin juuri solmittu MeeGo-yhteistyö."...

Intelin piti hyväksyttää ensin ennen ohjelmistokoodien siirtämistä suunniteltuun Intelin piirille ja sellainen pieni ohjelmapätkä kesti 3 kk hyväksyttää ja aiheutti kohtuuttomia aikataulujen venymisiä.

"Nokian tehdessä päätöstä TI:n OMAP-polun jälkeiselle rautavaihtoehdolle, Intelillä ei ollut kunnollista suunnitelmaa tai aikataulua LTE-tuelle.

Tänä päivänäkään eli 2,5 vuotta myöhemmin Intel ei tarjoa uusimmassa Medfield-koodinimellisessä Atom-järjestelmäpiirissään integroitua LTE-tukea, vaan on ilmoittanut aloittavansa Intel XMM 7160 -kantataajuusmodeemin testikappaleiden toimitukset vuoden loppuun mennessä ja piirien tulevan saataville 2013."...

Taas kerran Nokia jäi tyhjän päälle ja olisiko pitänyt odottaa pitkälle, ei pidä.

MeeGon yhteydessä kehiteltiin Snapdragonin piiriin sopivaa adaptaatiota ja se oli vielä pahasti kesken ja samaan aikaan WP Lumia 800 on juuri suunniteltu tuohon piiriin, antoi se vaihtoehtoisen strategiamuutoksen.

Intelillä ei vieläkään ollut LTE-ratkaisua ja Moorestown piti julkaista, sitä ei koskaan tullut, Medfield vasta myöhemmin. Kyllä tässä tuhlattiin todella paljon aikaa ja mitään ei ollut valmista kunnes lopulta oli pakko alkaa herätellä Nokian väkeä ja tuoda N9 heti ulos markkinoille.

Kannattaa lukea niin saa paremman käsityksen ja minä en lehdistöä tai mediaa kuuntele, ne puhuvat osittain vääriä tietoja ja kun tarpeeksi jankutetaan samasta asiasta, muuttuu se jankutettu väärä tieto totuudeksi.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Kuulostaa tekosyiltä, tollaiset ongelmat on ratkaistavissa.

Esim. kommenteista:
"20. Tuo Qualcomm-osuus oli vielä mielenkiintoinen. en ole oikein varma miksi Snapdragon-idea lopulta osoittautui kelvottomaksi. Tietojeni mukaan Qualcomm oli kovalla tohinalla tekemässä piirisarjoilleen MeeGo-hw-adaptaatiota aina Feb11:n asti, jolloin heräsivät uutisiin ja vetivät koodin vessasta alas. Sieltä olisi sitä LTE-tukea saanut jo viime vuonna."

http://taskumuro.com/artikkelit/nokia-meegon-tarin...

Toimituksen poiminnat